Cine sunt cei 10 liceeni care s-au calificat la cea de-a treia ediție a Workshopului de animație

Cea de-a treia ediție a Incubatorului de Animație - programul educațional Animest care încurajează liceenii din România și Republica Moldova să-și dezvolte aptitudinile creative înspre industria filmului de animație, și-a desemnat cei 10 finaliști. Adolescenții se pregătesc acum pentru următoarea etapă a programului, care se va desfășura în cadrul Festivalului Animest, între 10 și 14 octombrie, oferindu-le cunoștințele și instrumentele necesare pentru a crea secvențe animate pe un subiect dat. Unul dintre finaliștii programului va fi premiat pe 15 octombrie, la Gala de închidere a Festivalului Animest 2022, în urma voturilor exprimate de un juriu format din specialiști din domeniu.

,,Când mi s-a cerut să aleg tema pentru incubatorul de animație 2022 m-am entuziasmat. Mă gândeam că în funcție de tema asta, o groază de artiști tineri urmează să-și bată capul, să-și muste din timpul liber și să sacrifice idei și hârtie încercând să aducă la viață ce le propun. Era noaptea târziu și eram afară, în curte, la țară. În liniștea nopții a început să cânte o cucuvea, și ca o săgeată în întuneric a venit tema: păsări de noapte! Încercam să-mi imaginez ce o să deseneze fiecare, dar nu aveam cum să ghicesc ce diversitate de personaje și povești vor ecloza din incubatorul ăsta. De la păsări de junglă la personaje noir, la oameni în colivii, la hibrizi de bufnițe cu multiple guri, fiecare participantă și participant a adus o pană nouă, unică, făcând astfel, laolaltă, un monstru superb, înaripat, pe care sper să le ducă mai departe, într-un film, fie că participă la workshop-ul de la Animest sau nu. Venind de la cineva care a câștigat o mână de competiții și a pierdut mii de alte competiții, pot să vă urez să nu renunțați la creațiile voastre, doar pentru că nu au fost validate din exterior. Spor!", subliniază regizorul și animatorul Paul Mureșan, mentorul care a coordonat desfășurarea primei etape a programului.

Cei zece liceeni care s-au remarcat în prima etapă a proiectului sunt (în ordine alfabetică):

  • Miriam Arvunescu
  • Ana-Maria Boban
  • Marta Cretu
  • Lara Matei
  • Ariana Alexandrina Moldovan
  • Patricia Iris Naidin
  • Kamy Paraschiv
  • Mara Pop
  • Yujin Ana Shin
  • Andreea Stoleru

Următoarea provocare va presupune crearea unei secvențe animate, sub ghidajul animatorilor Laura Pop și Cristian Radu. Animațiile vor avea la bază lucrările dezvoltate în prima etapă, inspirate de tema Păsări de Noapte. Prin acest demers, Animest își continuă misiunea de a forma și de a susține noi generații de artiști animatori, oferindu-le contextul și instrumentele necesare dezvoltării aptitudinilor creative.

Urmăriți Making of-ul primei ediții a Incubatorului de Animație: